De tijd dat varkensvlees als minderwaardig werd beschouwd ligt écht wel achter ons. Het varken heeft misschien niet de negen levens van een kat, maar minstens twee. De revival van het varkensvlees is mede te danken aan The Duke of Berkshire. Exponent van klassevol varkensvlees wat uitnodigt om goed bereid te worden.
The Duke of Berkshire, was die niet lange tijd getrouwd met Elisabeth van Windsor? Nee, maar hard gaan we hier niet om lachen. De naam doet inderdaad vermoeden dat het een telg is uit de Britse aristocratie. Niets is minder waar: het is een varken. Nog steeds kan het gaan om een lid van de koninklijke familie. Genoeg gezeverd, The Duke of Berkshire is een varkensras. Recent herontdekt en pijlsnel opgeklommen tot lievelingsras van talrijke topchefs. Van bullebak Gordon Ramsay tot onze binnenlandse toppers zoals Geert Van Hecke, iedereen pronkt met dit topras op de kaart.
Lees meer: Wat is het verschil tussen spek en pancetta?
De beesten worden op jonge leeftijd in de watten gelegd. Of moeten we zeggen in het stro gelegd? In ruime stallen krijgen ze de beste granen voorgeschoteld. Doorheen hun ganse leven kampen ze amper met stress. Ze kunnen zich concentreren op waar ze goed in zijn: eten en schransen. En geloof het of niet, ettelijke jaren later laat zich dit smaken. Een lichte marmering met leuke vetstructuren. Die kleine vetlijntjes doorheen het vlees geven zo ontzettend veel smaak af.
Ook het verhaal van The Duke of Berkshire maakt dit tot een zeer apart varkensras. In de jaren 1700 werd het vlees van de Berkshire-rassen gesmaakt door de Britse edellieden. Na wat kweekproblemen deemsterde het ras weg. Kees Scheepens, een Nederlandse varkensspecialist, diepte het varkensras weer op. En diep in West-Vlaanderen startte de herkweek van dit uitzonderlijke Engelse ras.
Meest recente berichten
Goesting in
meer nieuws?
U hebt een vraag?
2024 Mr. Georges | BE 0687573612 | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Cookies | Website: adfundum